Sven E Truedsson

- modellflygpionjär, konstruktör, tävlingsmänniska, fabrikör ur tiden.

Välj titel, alla passar på Sven Truedsson. Han föddes 1919 och började modellflyga 1934 som en av de första medlemmarna i den av flygpionjären Agne Högstedt ledda Malmö Modellflygklubb. Tillsammans med Gunnar Persson, senare kamrer på det företag Sven startade, flög han på Bulltofta. Mest var det stavmodeller med gummisnodd man tävlade med.

Sven Truedsson blev snart den skickligaste i landskapet. Riksbekant och beundrad i konungariket Skåne är hans sätt att trimma modeller för en tävling; han tog upp dem ur lådan, petade på sin höjd till vingen med sitt lillfinger och gav modellen en betvingande blick varefter den var färdig att berika hans omfångsrika prissamling.

Han tävlade helst i Skåne, men en årlig resa till modellflyglägret på Torslanda vid Göteborg hörde till. 1937 var ett intensivt tävlingsår då Sven i juni deltog i en internationell modellflygtävling på Kjellers flygplats nära Oslo. I augusti var det dags för finalen i Folket i Bilds Rikstävling på Gärdet i Stockholm. I båda tävlingarna blev det andraplatser.

Modellflygindustrin grundade han 1938 och då han fick några varuhus att sälja byggsatser, skapade han en stabil grund för utveckling av företaget.

När kriget kom tog balsan slut, men Truedsson satsade på segelmodeller av inhemskt material. Det var inte svårt att ställa om. På den tiden kostade det ca 200 kr att lägga upp en serie byggsatser!

När balsan kom åter, var det lätt att ta upp tillverkningen av sådana modellsatser som "Korda" och den egna konstruktionen "Laban".

Fabrik och affär låg till en början på Östergatan 20 i Malmö. Huset var i tre plan och det blev med tiden för svårarbetat.

En ny affärslokal uppfördes vid Storgatan 25 där man fick butik i gatuplanet. I april 1962 visades "Nordens största skyltfönster för modeller" 20 m långt! Nu hette detaljaffären "SEMO-Hobby".

Truedsson byggde upp ett nät av återförsäljare landet runt och han skaffade sig generalagentur för fabrikat såsom "X-acto", "Humbrol", "Frog", "Scalextric", "Pocher", "Rivarossi" m fl.

På senare år blev han medlem i Svenska Modellflygares Oldtimer Sällskap.

Även efter pensioneringen gavs byggarna av gamla modeller möjlighet - genom företaget "Cento" - att flyga de gudabenådade konstruktioner Sven åstadkom under 30- och 40-talen.

Den 14 november 1991 lämnade Sven E Truedsson oss.

Sven-Olov Lindén / Allt om Hobby 1/92, s 65.